Female Trouble

Ane Lans arbeider er alltid fundamentert i forståelsen av kjønnsidentitet som sosial konstruksjon.


Det er mørkt inne på Fotogalleriet i disse dager. Bak de sorte forhengene som dekker glassfasaden, famler jeg meg gjennom små mørke avlukker. Det lukter av støv, og den klamme luften skaper en klaustrofobisk kontrast til den lyse vårdagen utenfor. Inne i et ovalt rom henger sju store fotografier av Ane Lan iscenesatt som ulike kvinneskikkelser. Alle med en feminin naivitet, og lett sminke over et nybarbert ansikt.

Forkledning er fascinerende. Transformasjoner som utvisker grensene mellom kjønn ikke minst, jeg er en av dem som rødmer svakt når jeg ser queerteoretiker og forfatter av klassikeren Gender Trouble, Judith Butler, avbildet med sort skinnjakke og herresko. Kunstner Eivind Reierstad arbeider under sitt kvinnelige alias Ane Lan. Men i motsetning til Marcel Duchamps alias Rrose Sélavy, opptrer Reierstads Ane Lan som et mangfold av stereotypiske kvinneskikkelser, bygget rundt egenskaper og roller i relasjon til det å være kvinne. Arbeidene er alltid fundamentert i forståelsen av kjønnsidentitet som sosial konstruksjon. Men hans iscenesettelse av seg selv peker også til Cindy Shermans kunst, ved å være like mye motivert av det undersøkende aspektet, som selve fascinasjonen for transformasjon.

Pacto Femininum er det kvinnelige offerroller som avdekkes. Og det finnes knapt en karakter som er mer belastet av myter og vrangforestillinger enn det kvinnelige offer. Ane Lans sju portretter gjenspeiler situasjoner i en kvinnes liv hvor hun er påført ulik grad av lidelse. Den vakre bruden, kvinnen som finner mannens skjortekrage med rød leppestift (utroskap), forvirring, voldtekt, prostitusjon, barnedød, og psykisk sykdom. Ane Lans kvinneskikkelser er portrettert med dyp inderlighet, mettet med klisjeer, og holder akkurat passe distanse til at vi kan betrakte kvinnene uten sympati.

Trash og melankoli

Ane Lan: Pacto Femininum #6, c-print, 100×80 cm, foto: Aurora E. Sandlilje

Men utstillingens svake punkt gjør at Pacto Femininum faller tvers igjennom, og renner ut i et solid mageplask i kroppsvesker. Sittende i en sofa betrakter jeg videoarbeidet, hvor de sju kvinnelige skjebnene utspilles som en syklus, mens Ane Lan synger sin sørgelige vals i falsett. Poesien er enkel og deterministisk, som til den voldtatte kvinnen; «Hvis du aldri tar noen ting, du skal ta dét.» Eller til moren som har mistet sitt barn; «Hvis du aldri gir noen ting, du skal gi dét.» Kombinasjonen av Ane Lans melankolske sang og de dramatiske historiene som utspilles over lerretet kunne sikkert fungert om Ane Lan hadde holdt litt tilbake som regissør, men det gjør han altså ikke. Dette tar helt av.

Referanse til queerteori er selvsagt når man omtaler Ane Lan. Men slektskapet til skeiv underholdning som dragqueens-kabareter og trashkonsepter er for åpenbart. For de sju fotografiene fungerer dette som en styrke, men i videoarbeidet er distinksjonen forvitret med fristelsen til å lage unødvendige bizarre detaljer og overspilling fra amatørskuespillere. Den prostituerte som spytter sperm (etter en blowjob på horekunden Ane Lan) eller blod som renner ned langs lårene på den voldtatte kvinnen, er effekter som utelukkende fjerner fokus fra det øvrige arbeidet, og som kun gir inntrykk av et filmteam som har latt seg inspirere av trashfilm-regissør John Waters.

Ane Lan har allerede opparbeidet seg en unik posisjon i det norske samtidskunstfeltet. Pacto Femininum er langt fra hans sterkeste utstilling, etter mitt besøk sitter jeg igjen med en god gammeldags følelse av å være skuffet. Jeg hadde egentlig gledet meg litt. Men med Eivind Reierstads nylig mottatte 5-årige arbeidsstipend skulle jeg likevel kunne få en ny sjanse om ikke så lenge. Denne måneden er hans video «Women of the World» å se på Rencontre Internationales Paris/Berlin/Madrid-festivalen ved Reina Sofia National Museum i Madrid. I oktober viser han performance på Meteor Internasjonale teaterfestival i Bergen, og våren 2010 er han invitert til å presentere sitt performancearbeid «Migrating Birds» ved Museum of Contemporary Art Taipei, i Taiwan. Heldigvis kan kjønnskonvensjoner stadig brytes ned, igjen og igjen.

Ingressbilde: Ane Lans Pacto Femininum #1, c-print, 100×80 cm, foto: Aurora E. Sandlilje.

Comments (4)