Uffe Isolotto til lagunen

Den Danske Pavillon på Venedigbiennalen 2021 bliver hjemsted for et socialrealistisk drama med mytologiske referencer og bondegårdsidyl. Kunstneren Uffe Isolotto står bag.

Uffe Isolotto, New Ache Headache (detalje), Tranen 2016. Foto: Sven Sprogøe.

Der er næsten noget profetisk over, at det bliver kunstneren Uffe Isolotto, der nogle år tilbage tog navneforandring – oversatte sit efternavn «Holm» til det italienske «Isolotto» – der indtager Den Danske Pavillon på Venedigbiennalen i 2021. 

Uffe Isolotto er i en dansk sammenhæng især kendt fra den københavnske kunstscene, hvortil han det sidste årti har bidraget med flere nytænkende udstillinger og udstillingsplatforme. Han var medstifter af det toneangivende kunstnerdrevne sted Toves Galleri (det senere Toves 2010-2017). Udover prægnante soloudstillinger på københavnske kunsthaller såsom Overgaden og Tranen, er et af hans højdepunkter, som nok få har set, en digital tegneserie, Dana Plata’s Cave I-III (2014-15), der blev iscenesat på tre forskellige måder, tre forskellige dage og tre forskellige steder i verden – deriblandt en suggestiv og ægte uhyggelig udstilling, der foregik i en skummel parkeringskælder på Amager, kurateret af kunstneren Rasmus Myrup.

De sidste par år har Isolotto også gjort sig bemærket indenfor kunsten i det offentlige rum, blandt andet med en udsmykning til Vendsyssel Teater i Hjørring i en særegen barok campet stil. Isolotto driver, sammen med kunstneren og partneren Nanna Starck, det toneangivende udstillingssted Age of Aquarius fra sin tagterasse.

Det er Projektstøtteudvalget for billedkunst under Statens Kunstfond, som har udpeget Uffe Isolotto på baggrund af en ny procedure med open call, hvor danske billedkunstnere frit kunne indsende forslag til pavillonen. Udvalget modtog i alt 190 idéforslag og valgte dernæst tre kunstnere, der fik mulighed for at videreudvikle deres projekter. Udover Isolotto var det Christian Falsnaes og duoen Kirsten Astrup og Maria Bordorff.

Udvalgets leder, Lisette Vind Ebbesen, udtaler: «Alle shortlistede projekter er eminente, men vi er særligt begejstrede for Uffe Isolottos. Uffe Isolotto arbejder med skulptur på en forfriskende og overraskende måde, og i hans forslag har han tilmed udfordret sig selv som kunstner på imponerende vis. I vores samtid er Uffe Isolottos koblinger af fysisk og digital kropslig virkelighed vedkommende for alle, og publikum kan se frem til en udstilling, der udfylder hele den danske pavillon, med utal af indtryk fra det umiddelbare og æstetiske til det poetiske og konceptuelle.»

Med udvælgelsen af Uffe Isolotto fortsætter Statens Kunstfond til gengæld konceptet med soloudstillinger i Den Danske Pavillon, sådan som det har været gældende de sidste fire biennaler. Sjovt nok er det også kunstnere fra den samme generation. Isolotto (f. 1976) efterfølger Larissa Sansour (f. 1973), der udstillede i 2019. Kirstine Roepstorff (f. 1972) udstillede i Den Danske Pavillon i 2017. I 2015 var det Danh Vo (f. 1975) og i 2013 Jesper Just (f. 1974).

Uffe Isolotto har udarbejdet sit forslag i samarbejde med Jacob Lillemose, der også er udpeget som kurator for udstillingen i Den Danske Pavillon. 

Projektstøtteudvalget for billedkunst består i perioden 2018-2021 af: Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen, gallerist Charlotte Fogh, samt kunstnerne Peter Land, Jane Jin Kaisen og Søren Assenholt. 

Uffe Isolotto, Bodies on Balconies, Vendsyssels Teater, Hjørring 2018. Foto: Uffe Isolotto.

Comments