Kunstkritikk-artikkel blir utstilling

– Jeg fikk lyst til å forsøke å overføre energien til Danmark, sier Morten Jacobsen, som har laget utstilling med utgangspunkt i en Kunstkritikk-artikkel om kunstscenen i Oslo.

Steinar Haga Kristensen, Untitled Despair in Clay, 2012 (2D still from Anaglyphic 3D video), fra udstillingen Fortvilelser i leire, Kunsthall Oslo 2012.
Steinar Haga Kristensen, Untitled Despair in Clay, 2012 (2D still from Anaglyphic 3D video), fra udstillingen Fortvilelser i leire, Kunsthall Oslo 2012. Bildet ble brukt i Henrik Plenge Jakobsens artikkel «Tilfældet Oslo».

«Jeg er klart mere inspireret af den beskidte lidenskab i Oslo end den mere antiseptiske leg med sidestillede symboler som jeg ser på Københavner-scenen,» skrev den danske kunstneren Henrik Plenge Jakobsen, tidligere professor ved Kunstakademiet i Oslo, i en artikkel her på Kunstkritikk våren 2013. Essayet «Tilfældet Oslo», hvor han ga sitt blikk på den unge kunstscenen i Oslo det siste tiåret, var den suverent mest leste teksten på Kunstkritikk i 2013. Nå er det også blitt utgangspunkt for en utstilling – i den lille provinsbyen Ringsted i Danmark.

Kuratoren og kunstneren Morten Jacobsen, som står bak utstillingen Tilfældet Oslo i Ringsted som åpner på Ringsted-galleriet denne helgen, beskriver Plenge Jakobsens artikkel som et overveldende og energisk øyeblikksbilde av kunstscenen i Oslo.

– Jeg kjente ikke stort til denne norske scenen eller kunstnerne som ble nevnt der, men jeg likte den attityden som var beskrevet i artikkelen, og fikk lyst til å forsøke å overføre denne energien til Danmark. Jeg valgte derfor å invitere de kunstnerne som var nevnt, uten hensyn til om det passet inn i en sammenhengende utstilling, eller med min personlige smak.

Sigmund Skard, Eg treng…, performance på åpningen av Alone in the dark, Kunstnerforbundet 2008. Foto: André Gali.
Sigmund Skard, Eg treng…, performance på åpningen av Alone in the dark, Kunstnerforbundet 2008. Foto: André Gali.

Utstillingen samler 22 av kunstnerne som er nevnt i «Tilfældet Oslo»; Stian Gabrielsen, Sebastian Helling, Petter Buhagen, Lene Berg, Hans Christian Skovholt, Ann Cathrin November Høibo, Marius Engh, Leander Djønne, Vibeke Tandberg, Josefine Lyche, Sverre Gullesen, Kjersti G Andvig, Marte Johnslien, Christian Tony Norum, Karen Nikgol, Kristian Skylstad, Anders Smebye, Lars Brekke, Thora Dolven Balke, Steinar Haga Kristensen, Kristian Øverland Dahl og Sigmund Skard. Ved åpningen lørdag 7. mars blir det performance ved sistnevnte, og tale ved Henrik Plenge Jakobsen.

– Jeg er generelt meget fascinert av kontekst, av hva som skjer når man flytter ikke-kunst inn i et kunstrom, og derfor har jeg også vært opptatt av hva som kunne skje ved å flytte Oslos kunstscene til et nytt sted; det virket naturlig å tenke i denne retningen, sier Morten Jacobsen. – Kunstutstillinger har alltid en eller annen form for anledning, denne artikkelen var min. Og så er det også et forsøk på å ikke tenke for mye, men bare gjøre det.

I pressemeldingen til utstillingen lekes det med den dobbeltbetydningen som ligger i ordet «tilfældet» på dansk: «Tilfældet Oslo i Ringsted er en kærlighedserklæring til tilfældet, hvem blev nævnt, hvem bliver udeladt, og hvem bliver overset?» Jacobsen forteller at han dessuten, i den grad det er mulig, ikke har blandet seg i hvilke verker de enkelte kunstnerne skal vise, dels for å gi seg selv et «kuratorisk benspænd».

– Ved å ikke velge ut verker som skal tilfredsstille en harmonisk utstillingssammenheng, er det mitt håp at opphengingen skal tenkes annerledes, og dermed at utstillingen er annerledes enn hva jeg selv hadde kunnet tenke meg frem til, sier Morten Jacobsen til Kunstkritikk.

Comments