Truls Ramberg slutter i Aftenposten

Mandag 15. mars ble frilans kunstkritiker Truls Ramberg ønsket velkommen tilbake på jobb i Aftenposten etter pappaperm.

Truls Ramberg. Foto: Mariann Enge.

Mandag 15. mars ble frilans kunstkritiker Truls Ramberg ønsket velkommen tilbake på jobb i Aftenposten etter pappaperm. Tre dager senere fikk han beskjed om at stillingen skulle utlyses. Beskjeden kom som en bisak i en epost.

Truls Ramberg har vært fast tilknyttet Aftenposten som kunstkritiker i fire år og har dermed innehatt en svært sentral posisjon i norsk kunstliv. Før påske fikk han imidlertid beskjed om at engasjementet skulle avsluttes, uten annen begrunnelse enn at avisen fornyer seg. Ramberg har forståelse for at avisen ønsker å rullere litt på de eksterne kritikerne, men synes måten det ble gjort på fortjener oppmerksomhet.

– Aftenpostens behandling av meg i denne saken viser med all mulig tydelighet at frilansere er rettighetsløse som arbeidstakere. Ingenting i denne prosessen har handlet om mine behov – selv om jeg har gitt fire år av mitt arbeidsliv til avisen. Alt har handlet om avisens behov, sier Ramberg.

Ramberg fikk ingen advarsel, ingen oppsigelsestid, ingen takk for fire års innsats for Norges største avis.

– Dette minner meg om at man som kritiker er veldig utsatt i arbeidslivet. Dette er noe alle frilans kritikere og skribenter burde tenke på. Her har kritikerne en felles jobb å gjøre, sier Ramberg, som legger til at epostens avsender etter et par uker ringte og unnskyldte seg og tilbød ham mulige skribentoppdrag i framtiden.

Kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås vil ikke kommentere årsaken til at Truls Ramberg har blitt sagt opp, men bekrefter at han ikke skal fortsette. Når det gjelder de viktigste egenskapene til Aftenpostens nye kritiker så henviser han til en utlysningstekst som blant annet beskriver en person som er «offensiv og engasjert, bredt orientert om norsk og internasjonal kunst, åpen og nysjerrig i sitt kunstsyn».

Comments