Torpedo til kunstsenteret i Bjørvika

Kunstbokhandelen Torpedo har bestemt seg og flytter inn sammen med Per Gunnar Eeg-Tverbakk og Will Bradley i det nye kunstsenteret i Bjørvika. – Vi er klare for å bytte ut grafitti og brostein med glass og betong, sier Elin Maria Olaussen og Karen Christine Tandberg fra Torpedo til Kunstkritikk.

Kunstbokhandelen Torpedo har bestemt seg og flytter inn sammen med Per Gunnar Eeg-Tverbakk og Will Bradley i det nye kunstsenteret i Bjørvika. – Vi er klare for å bytte ut grafitti og brostein med glass og betong, sier Elin Maria Olaussen og Karen Christine Tandberg fra Torpedo til Kunstkritikk.

Kunstbokhandelen Torpedo ble startet for fem år siden og har etablert seg som et vitalt tilskudd til Oslos kunstliv. Torpedo er også et forlag og et prosjektrom og er det eneste i sitt slag i Norden. Nå står virksomheten ved et vannskille, både økonomisk og i forhold til lokalene. Bokhandelen har hatt betydelig støtte fra Norsk kulturråd siden oppstarten i 2005 men denne støtten tar slutt i 2010. Lokalene i Hausmannsgate 42 er blitt nærmest ubrukelige etter at resten av gårdens beboere – husokkupanter som hadde bodd i gården i fem år – ble kastet ut i vinter.

Herfra… og hit!

– Denne helgen hadde vi innbrudd igjen og ble frastjålet alle datamaskiner og mange bøker. Situasjonen er rett og slett blitt uholdbar i Hausmannsgate. Vi er modne til å flytte inn i nye lokaler sier Olaussen og Tandberg til Kunstkritikk.

– Selv om pengene tar slutt ved årsskiftet har vi tro på at vi skal finne nye finansieringskilder. Derfor tar vi spranget og flytter fra Hausmannsgate til Bjørvika i løpet av sommeren, sier de to.

I Bjørvika vil Torpedo bli samlokalisert med det nye kunstsenteret som skal styres av kuratorene Per Gunnar Eeg-Tverbakk og Will Bradley. De to virksomhetene vil dele 300 kvadratmeter lokaler i det såkalte KLP-bygget i høyhusrekken Barcode.

– Dette er definitivt en ny fase for oss og vi gleder oss til å bytte ut grafitti og brostein med glass og betong. Vi har sett etter andre muligheter og diskutert med mulige samarbeidspartnere, men dette var absolutt det gunstigste for oss. Vi er fortsatt ikke i den situasjonen at vi kan betale markedsleie og her ble vi invitert inn i det samarbeidet som Bjørvika Utvikling allerede har med det nye kunstsenteret. Vi synes dette er et spennende prosjekt, det er økonomisk gunstig og vi får full frihet til å utvikle oss videre, sier Olaussen og Tandberg.

– Dere er ikke redde for å bli møtt med kritikk når dere nå flytter fra lutfattige Hausmania til næringslivets nye høyborg Barcode?

– For oss er dette uproblematisk. Vi synes prosjektet til Per Gunnar Eeg-Tverbakk og Will Bradley er spennende og har fått et gratisk lokale. Vi kan sikkert få kritikk fra noen, men etter flere uheldige episoder i Hausmannsgate tror jeg også det er mange som unner oss ordnede forhold. Det er grenser for hvor lenge du kan være en tenåring. Vi ønsker jo at dette prosjektet skal leve lenge, og da var dette riktig tidspunkt for å flytte.

– Hvordan vil Torpedo utvikle seg i Bjørvika?

– Vi kommer til å dele et stort og åpent lokale med kunstsenteret så det vil nok oppleves som et nært samarbeid for besøkende. Men vi vil ha vår egen virksomhet og vil fortsette som før med bokhandel, egne utgivelser og events. I tillegg vil vi styrke formidlingsdelen og øke muligheten for å bruke vårt arkiv i forbindelse med research. Derfor vil vi forsøke å skape en bedre sosial situasjon der folk også kan lese og studere, sier Olaussen og Tandberg.

Comments