Moderna manifesterar mot nazistiskt våld

Som en protest mot förra veckans nazistattack i Malmö, håller Moderna Museet Malmö stängt i två timmar på söndag 16 mars.

John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet Malmö. Foto: Martin Lindeborg.
John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet Malmö. Foto: Martin Lindeborg.

På söndag 16 mars stänger Moderna Museet Malmö sina utställningar och sitt café mellan 13.30 och 15.30. Detta för att ge personalen möjlighet att delta i den demonstration som anordnas av den ideella organisationen Skåne mot rasism på Möllevångstorget i Malmö, där en attack utfördes av nazister mot deltagare i en demonstration på internationella kvinnodagen den 8 mars. Attacken rubriceras av polisen som mordförsök och ledde till att sex personer fick föras till sjukhus med bland annat knivskador. En person med livshotande skallskador är fortfarande nedsövd i artificiell koma.

– Det som har hänt är förfärligt och vi vill med tydlighet visa vårt motstånd mot våld. Som kulturinstitution i Malmö hoppas vi kunna vara den plats där ökad förståelse för olikheter kan gro och växa, säger museichef John Peter Nilsson. 

Manifestera i Stockholm mot nazistattacken i Malmö.  Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.
Manifestera i Stockholm mot nazistattacken i Malmö. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Museets initiativ att stänga i samband med söndagens demonstration kommer kom enligt John Peter Nilsson från hela personalen, och handlar även om att visa solidaritet med offren för mordförsöket och att tydligt manifestera mot rasism och främlingsfientlighet.

– Jag är inte omedveten om det problematiska i att vi som statlig myndighet gör en sådan här sak. Men man måste börja någonstans. Sverigedemokraterna har legitimerat ett nytt språkbruk och ett nytt sätt att tänka. Och våldet mot människor med en annan hudfärg, våldet mot den som sticker ut på ett eller annat sätt, är inte bara en politisk fråga utan måste fördömas på rent humanistisk och etisk grund.

Att en konstinstitution i Sverige 2014 ser skäl att ta avstånd från nazism är i sig anmärkningsvärt. Men Modernas beslut pekar också mot frågan om offentliga institutioners möjlighet att agera politiskt, inte minst när den demokratiska värdegrunden krockar med åsikter hos etablerade politiska partier. Chefen för Trondheims Konstmuseum Pontus Kyander åthutades efter att ha tagit ställning mot främlingsfientlighet, och kritiserat Fremskrittspartiets politik i museets vårprogram. Och i Sverige har det på senare tid framkommit att personer anlitade av Sveriges Radio inte får argumentera mot främlingsfientlighet och rasism, om argumentationen sammanfaller med en kritik av det riksdagsparti (Sverigedemokraterna) som har dessa odemokratiska värderingar som grund för sin politik.

Moderna Museet Malmö. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet.
Moderna Museet Malmö. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet.

Men för John Peter Nilsson är ställningstagandet nödvändigt.

– För mig blev detta tydligt när vi här om året skulle ställa ut den iransk-amerikanska konstnären Tala Madani, och insåg att bildernas religiösa motiv kunde leda till att vi blev anklagade för både det ena och det andra. I diskussionen om hur vi skulle hantera detta kom vi fram till att det vore fel att bara hänvisa till konstnärens röst, eller till att vi lever i ett demokratiskt samhälle, där vi har yttrandefrihet och så vidare. Det enda vi kunde göra var att förklara varför vi hade bjudit in Madani, och vad som är museets värdegrund. Och den värdegrunden handlar det också om att upprätthålla i det löpande arbetet. För mig är detta ett mycket bra redskap. I slutändan handlar det om att Moderna som institution har ett samhällsansvar och ska visa ett samhällsengagemang. Det tycker jag är viktigt för alla kulturinstitutioner.

Comments