Månedens bilde gjenoppstår

I august 1965 ble Månedens bilde, en protest mot Vietnam-krigen, ramponert med øks. Nå gjenoppstår Oslos viktigste mini-institusjon og første kunstner ut er Anders Dahl Monsen.

Skadet i 1965: Kjartan Slettemark, Barn overskylles av brennende napalm. Deres hud brennes til svarte sår og de dør, 1965.
Skadet i 1965: Kjartan Slettemark, Barn overskylles av brennende napalm. Deres hud brennes til svarte sår og de dør, 1965.

Månedens bilde var fra 1960 og fram til midten av 1980-tallet det unge kunstfeltets vindu mot en bredere norsk offentlighet. I regi av Unge Kunstneres Samfund (UKS) ble det vist verk av blant andre Morten Krohg, Eva Winther-Larssen, Håkon Bleken og Eva Bull Holte i en vitrine utenfor Stortinget. Verkene berørte ofte kontroversielle temaer og mest kjent er uten tvil Kjartan Slettemarks maleri Av rapport fra Vietnam: Barn overskylles av brennende napalm. Deres hud brennes til svarte sår og de dør, som ble vist i august 1965. Maleriet ble angrepet av en mann med øks og kontroversene åpnet opp for en opphetet offentlig debatt. En reportasje om denne hendelsen kan ses på NRKs nettsider. Slettemarks arbeid er nå i Nasjonalmuseets samlinger.

Nå gjenoppstår altså denne viktig mini-institusjonen i norsk kunstliv for andre gang. Den første gangen «Månedens bilde» ble relansert var i 1995 og den gangen ble en spesialtegnet monter monteret plassert utenfor UKS’ lokaler på Christiania Torv.

Nå er det Jernbanetorget utenfor den gamle Østbanehallen som er plassen. Her ønsker oppdragsgiver Rom Eiendom med sin satsning Rom for kunst å skape «positive kunstopplevelser» for de besøkende på Oslo S. Leder for UKS, Linus Elmes, ønsker imidlertid å bruke formatet for å formulere aktuelle samfunnsspørsmål:

Den nye monteren på Jernbanetorget.
Den nye monteren på Jernbanetorget.

– Jeg har tatt utgangspunkt i UKS-monterets historie, ikke som format men som katalysator for en relevant samfunnskritikk ved å berøre tabubelagte temaer. Distribusjonen av verkene i form av en gratis bulletin er også viktig , sier Elmes til Kunstkritikk. 

UKS har i første omgang en ettårs avtale om å kuratere monteren, og det er Kunsthall Oslo som er UKS’ oppdragsgiver og som står for dialogen med Rom for kunst. Elmes sier til Kunstkritikk at han ser motsetningen mellom idéen om «positive kunstopplevelser» og idéen om samfunnsengasjert kunst som et tilbakevendende problem i den offentlige kunsten. 

– Heroin, kollektivtransport og varemerkefetisjisme er noen av de temaene vi kommer til å ta opp i løpet av våren, men om det har potensial til å provosere på samme måte som Kjartan gjorde i 1965 er tvilsomt, sier Elmes til Kunstkritikk. 

Han forteller at første kunstner ut er Anders Dahl Monsen, som på fredag vil presentere  sitt prosjekt «0-timersdagen» eller «The Zero Hour Day». I følge Monsen er ideen om 6-timers arbeidsdag forlatt av venstresiden og det globale økonomiske systemet fører til intensivert utnytting av arbeidskraft og svekkelse av fagforeningene i produktiviteten og konkurransens navn.

Anders Dahl Monsen, The Zero Hour Day, 2013.
Anders Dahl Monsen, The Zero Hour Day, 2013.

– The Zero Hour Day handler om å nekte å bidra til dette systemet. Det handler om å bruke tiden på å leve istedenfor arbeid, å tilbringe tid med venner og familie, simpelthen å ikke arbeide for å konsumere og bli konsumert av arbeidet. Kampanjelogoen er en forandret versjon fra 6-timersdag-kampanjen og teksten er basert på et banner fra 1856 som krever 8 timers arbeidsdag, sier Anders Dahl Monsen i en pressemelding fra Rom for kunst.

Comments