Ingen sjel til salgs i London

På 00-tallet har vi opplevd spektakulære installasjoner i Tate Moderns Turbinhall. For å markere sitt tiårsjubileum går museet motsatt vei og inviterer til festival for uavhengige gallerier i den gigantiske hallen.

Turbinhallen på Tate Modern.

Torpedo fra Oslo og Kling & Bang fra Reykjavik er de eneste nordiske representantene på «No Soul for Sale – A festival of independents» som finner sted i Turbinhallen til Tate Modern fra 12. til 14. mai. Festivalen markerer Tate Moderns tiårsjubileum.

Tate Modern er tett forbundet med den spektakulære vendingen som har funnet sted i deler av samtidskunsten de siste ti årene. Dette har blant annet vist seg i gigantiske installasjoner i den såkalte Unilever-serien i museets Turbinhall. For å markere sitt tiårsjubileum går Tate Modern nå motsatt vei og inviterer til en blanding av festival og messe for ikke-kommersielle formidlingsinitiativer i den gigantiske turbinhallen. 70 uavhengige prosjekter, kollektiver og visningssteder fra hele verden skal presentere kunst, performance, publikasjoner, filmer og ulike events i Turbinhallen som for anledningen er åpen fram til midnatt fredag den 14. og lørdag den 15. mai.

«No Soul for Sale – A festival of independents» ble første gang arrangert i New York i 2009, i de fraflyttede lokalene til tidligere DIA Centre for the Arts. Også den gangen sto kuratoren Cecilia Alemani i spissen for arrangementet og på Tate Modern har hun fått med seg kunstneren Maurizio Cattelan and kuratoren Massimiliano Gioni – også kjent som kuratorer for The Wrong Gallery oh den 4. Berlin-biennalen – i kurator-teamet.

«No Soul for Sale» er altså en festival for de alternative og uavhengige, men dog de utvalgte. Fra Norden er det kun Kling & Bang fra Reykjavik, et kunstnerdrevet galleriet, og Torpedo Kunstbokhandelen fra Oslo. Torpedo viser kunstverk av Marius Engh, Lina Viste Grønli og Liv Bugge relatert til kommende publikasjoner samt gratis plakater av de samme kunstnerne.

Representasjonen fra Asia er sterk, med blant annet Alternative Space LOOP (Seoul), Arrow Factory (Beijing), ArtHub Asia (Shanghai/Bangkok/Beijing), Green Papaya Art Projects (Manila) Para/Site Art Space (Hong Kong), Post-Museum (Singapore) og Sàn Art (Ho Chi Minh City) på utstiller-listen. Blant de mer etablerte av de alternative finner vi Artists Space, Rhizome, Swiss Institute og White Coloumns, alle fra New York City.

Comments