Herrer i eget hus

Etter mange år med utskiftninger og vanskjøttede leieforhold, overtar nå Kunstnernes Hus sin egen restaurant – for å gi den tilbake til kunstmiljøet.

Styreleder Sverre Gullesen og kunstnerisk leder Mats Stjernstedt overtar driften av restauranten i Kunstnernes Hus.

Fra årsskiftet vil Kunstnernes Hus overta driften av restauranten i husets første etasje. Restauranten har en av Oslos beste beliggenheter – med kveldssol og utsikt over Slottsparken – men har hatt haltende drift de siste årene.

Restaurant Arcimboldo, som åpnet i 1999, var på begynnelsen av 00-talllet kultur- og mediebransjens foretrukne utested i Oslo. Etter flere år med underskudd ble imidlertid restauranten nedlagt i 2009. Fra 2010 til i dag har hotell- og restaurantkjeden Det Virkelig Gode Liv drevet restauranten. Nå skal Kunstnernes Hus drive utestedet selv og i følge styreleder Sverre Gullesen er hensikten å skape et sosialt aktivt sted for debatter, film og videovisninger, konserter, litteratur, lydkunst, performance, dagsutstillinger og mere til.

Kunstnernes Hus, Oslo.

– Vi ønsker i første omgang å distansere oss noe fra restaurantkonseptene som har okkupert rommet de siste årene. Publikum skal få god mat og drikke for en billig penge, men vi kommer til å skjære menyen ned til beinet. Vi har tilbudt kunstgruppen og ølbryggeriet Dronebrygg å leie deler av kjøkkenet i den gamle restauranten, og vi håper vi kan tilby servering av hjemmelaget Husets øl, sier Gullesen til Kunstkritikk.

Omleggingen av restauranten er en del av en større omdisponering av lokalene ved Kunstnernes Hus.

– Vi ønsker å tenke nytt rundt hele førsteetasjen. Der utstillingssalene er et rom for blikket og tanken, skal det nåværende restaurantlokalet og et nylig bygd auditorium bli et rom for stemmen. Dette er kunstnernes hus, og de tidligere restaurantlokalene blir vår storstue, der vi legger til rette for selvorganisert kunst- og kulturproduksjon for byens kulturmiljøer – med forutsigbare åpningstider og faste program hver uke, sier Gullesen.

Kunstnernes Hus ble åpnet i 1930, men har i følge Gullesen ikke drevet sin egen restaurant selv de siste 50 årene. Lokalene har blant annet vært leid ut som bakeri og galleri, i tillegg til restaurantvirksomhet.

– Vi overtar lokalene ved årsskiftet, men trenger noe tid til ombygging. Vi ønsker å ansette kunstnere, kunststudenter og andre som har en interesse i Kunstnernes Hus som personale og vil jobbe med rekruttering. Vi håper å ha åpningsfesten i månedsskiftet februar/mars. Den første måneden og frem til utstillingen til Viktor Lind som står til 3. februar kommer vi til å ha tilbud på helt enkle bakervarer og gratis kaffe, sier Gullesen til Kunstkritikk.

Comments (4)