– En stor ære!

Den 6. mai offentliggjorde den svenske kulturministeren at Daniel Birnbaum blir Moderna Museets nye sjef. – En stor ære, sa Daniel Birnbaum på pressekonferansen i Stockholm.

Daniel Birnbaum kuraterte Venezi-biennalen 2009. Foto: Städelschule.

Den 6. mai offentliggjorde den svenske kulturministeren at Daniel Birnbaum blir Moderna Museets nye sjef. – En stor ære, sa Daniel Birnbaum på pressekonferansen i Stockholm.

– Det er en stor ære. Moderna Museet er et av de viktigste kunstmuseene i verden. Det var på Moderna Museet jeg lærte museet å kjenne, sa en tydelig beveget Daniel Birnbaum da han takket for tilliten.

– Uten tvil min største utfordring. Jeg har aldri vært museumsleder, sa Birnbaum, som understreket den store forskjellen på å kuratere en biennale og å lede et museum:

– En biennale er som et maratonløp. Et museum er i en kontinuerlig og langsiktig prosess, sa Birnbaum.

Pressen ba Birnbaum om en programerklæring, men det mente den nåværende rektoren for Städelschule i Frankfurt at var for tidlig å svare på.

– Jeg tok den endelige beslutningen to timer før pressekonferansen, og det er for tidlig å si noe om program eller profil. Jeg ber om noen måneders betenkningstid før jeg kommer med en mer omfattende programerklæring.

– Har du Lars Nittves egenskaper når det gjelder å skaffe penger fra næringslivet, ble det spurt fra presserommet.

– Jeg har klart dette tidligere, blant annet i Venezia, sa Birnbaum. Nå skal jeg lynraskt forsøke å sette meg inn i hvordan dette gjøres i Sverige. Jeg har jo ikke jobbet i Sverige på ti år så jeg må finne ut hvordan man gjør ette på en verdig, produktivt og interessant måte, sa Birnbaum til pressen, før de svenske dagsavisene valgte å stille spørsmål til Birnbaum enkeltvis.

Her er Kunstkritikks kommentar som ble publisert før pressekonferansen:

«Lederen for Moderna Museet er en av de viktigste personene i det nordiske kunstlivet og har muligheten til å skape en forbindelse mellom samtidskunsten, den moderne kunstens historie og et bredt publikum. Det er derfor svært viktig for den svenske og nordiske kunstscenen hvem som blir Moderna Museets sjef.

Da stillingen ble utlyst i vinter – etter at Lars Nittve sa opp sin stilling – var det bare ni søkere til stillingen. Blant disse var Cecilia Widenheim nevnt blant favorittene. Hun er nå sjef for Iaspis, svenskenes svar på OCA. Widenheim har imidlertid gjort lite ut av jobben på Iaspis og har ikke markert seg internasjonalt. Også Maria Hirvi-Ijäs, rektor for Bildkonstakademin i Helsinki og Jan-Erik Lundström, sjef for Bildmuseet i Umeå ble nevnt blant de aktuelle kandidatene fra den beskjedne søkerlisten.

De virkelige favorittene finner vi likevel utenfor søkerlisten. Mange ser etter en kvinnelig sjef og her er Maria Lind, leder for mastersutdanningen for kuratorer ved Bard College i New York og Sara Arrhenius, sjef for Bonniers konsthall hete kandidater. Og så er Daniel Birnbaum blant favorittene. Han er nå rektor ved Städelschule i Frankfurt og har bred erfaring som kurator og skribent. Han er filosof, noe mange håper er en garanti for at han ikke vil lage et «Moderna Museet Light». Birnbaum har samtidig erfaring med store organisasjoner som har politisk betydning. Derfor ser mange han som en brobygger mellom den «vanskelige» samtidskunsten og en politisk kulturoffentlighet som i økende grad setter kunstinstitusjonene under press.

Maria Lind og Sara Arrhenius vil også være gode kandidater for samtidskunsten, men begge mangler noe av Daniel Birnbaums politiske tyngde.

Lars Nittve slutter den 31. oktober etter ni år som sjef for Moderna Museet.»

Comments